IndeksIndeks  FAQFAQ  SzukajSzukaj  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  

Share | 
 

 Bimber

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
Admin
Liczba postów : 4127
avatar
Admin
W sklepiku z AGD można znaleźć destylarki o różnej pojemności. By jednak wyprodukować w domu bimber, trzeba zdobyć kilka rzeczy i odpowiednio opisać fabularnie proces samej produkcji.

Po pierwsze, trzeba kupić składniki na zacier. Do podstawowych ingeriencji należy cukier, woda i drożdże. Tylko ile tego wszystkiego? Czas sięgnąć do przepisu, który znany jest chyba wszystkim: do roku, w którym miała miejsce bitwa pod Grunwaldem. 1410:
A więc 1kg cukru, 4 litry wody i 10dkg drożdży - to daje 5 litrów zacieru. Wszystkie składniki można kupić w mieście, wystarczy poszukać! Oczywiście oprócz wody. Tę mamy w kranie, na szczęście.
Na tym jednak się nie kończy. Otrzmany alkohol należy zabutelkować. W co najmniej dwóch miejscach możesz kupić puste butelki na domowe przetwory.

Po drugie, progotowanie zacieru. Przygotowane w odpowiednich ilościach składniki, mieszamy w beczce, wiadrze, czy czym tam dysponujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, przykrywając czymś tekstylnym, by muchy nie wlazły. Z racji, że forumowy tydzień to normalne dwa tygodnie, dla skrócenia czasu oczekiwania na upragniony bimber, wystarczy odczekać dwa forumowe dni.

Po trzecie i najciekawsze - czas na destylację! Do tego właśnie potrzebujemy destylarki. I znów, żeby nieco uprościć, destylarka w naszym mieście tygodniowo odpowiednią ilość węgla, bez względu na ilość pędzonego bimbru.
Destylacja sprawia jednak, że z 5l zacieru zostaje półtora litra alkoholu mocy 60%. Mało czy dużo? Któż to wie...
Żeby otrzymać z tego czterdziestoprocentową wódkę, należy do litra otrzymanego destylatu dolać pół litra wody. Czyli jeśli z destylarki pięciolitrowej wyszło póltora litra czystego destylatu, dolewamy 0,75 litra wody i mamy 2,25 litra wódeczki czterdziestoprocentowej.
Wszystko wydawałoby się proste, jednak, jak to w życiu bywa, nie wszystko udaje się za pierwszym razem. I tu właśnie wchodzą kostki, które zdecydują, czy wszystko się udało, czy jednak całą produkcję szlag trafił.

Rzucasz dwiema kostkami.
Jeśli wyrzucisz od 6 do 12 oczek, wszystko się udaje. Gratulujemy! Właśnie zostałeś bimbrownikiem!
Jeśli wyrzucisz 3 lub 4 oczka, coś się sknociło i wyszedł alkohol metylowy.
Jeśli wyrzucisz 5 oczek, bimber wyszedł mętny i śmierdzący. Nie nadaje się do picia. Za wysoka temperatura albo trefny cukier. Albo po prostu masz pecha.
Jeśli wyrzucisz 2 oczka, destylarka wybucha i cała produkcja poszła z dymem. Nie ma czego zbierać, niestety, a jeżeli stałeś zbyt blisko, gorąca ciecz i kawałki urządzenia mogły Cię naprawdę mocno poranić i poparzyć.

Jeśli wszystko się udało, możesz śmiało zabutelkować otrzymany alkohol i... cieszyć się wynikami swojej ciężkiej pracy!
Powrót do góry Go down
 
Bimber
Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Bimber

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: STARE RPOZGRYWKI I WSZYSTKO :: Podstawy gry :: Wademekum-